• Importeur en distributeur
  • Eigen kalibratie & servicecenter
  • Voor 14:30 uur besteld, dezelfde werkdag verstuurd
  • Gratis verzending vanaf €100 voor online bestellingen

Je laadpaal onderhouden en testen

04-11-2022

Met de komst van elektrische auto’s is ook gebruik van elektrische laadpalen toegenomen. Zowel op openbaar terrein, bij bedrijven of misschien wel bij jou thuis. We leggen je in dit artikel daarom graag uit hoe je omgaat met keuringen, onderhoud en veiligheid van je laadpaal.

Elektrisch rijden wint aan populariteit. Het is stiller, schoner en klimaat bewuster dan een benzineauto. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is over zijn hele looptijd gemiddeld 60 procent lager dan die van een benzineauto. Logisch dat er steeds meer elektrische auto’s rondrijden in Nederland. Waar dit er in 2012 nog maar een kleine 2.000 waren, reden er in 2021 al bijna 250.000 rond. 

Met de komst van elektrische auto’s is ook gebruik van elektrische laadpalen toegenomen. Zowel op openbaar terrein, bij bedrijven of misschien wel bij jou thuis. We leggen je in dit artikel daarom graag uit hoe je omgaat met de veiligheid rondom je oplaadpunt en welke testers er beschikbaar zijn.

Laadpalen in Nederland

Nederland is Europees koploper op het gebied van laadinfrastructuur: nergens staan er zoveel laadpalen per vierkante meter als in Nederland. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n 925.000 laadstations en Europa telt al meer dan 200.000 oplaadpunten. Een kleine 60.000 hiervan staan in Nederland.

Oplaadpunt en aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat installaties die hierop aangesloten zijn spanningsloos worden gemaakt als er aardlekstroom optreedt. Ook meet deze schakelaar of de in- en uitgaande stroom gelijk blijft. Zo wordt voorkomen dat apparaten zoals o.a. een laadpaal onbedoeld onder spanning komen te staan.

Verplichtingen

Wettelijke verplichtingen voor elektronische installaties

In Nederland is er een wettelijke verplichting om de gehele elektrotechnische installatie veilig te houden en te beheren. Dit is vastgelegd in twee normen: NEN 3140 en NEN 1010. Alle elektrotechnische installaties en het werk dat daaraan gedaan wordt moet voldoen aan de NEN 1010 norm zoals aangegeven in het Bouwbesluit. Naast beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting moet een oplaadpunt beveiliging hebben tegen aardlekstroom, om brand te voorkomen. In NEN 1010:2015 is rubriek 722 opgenomen met betrekking tot laadinrichtingen voor elektrische auto’s.

Is het keuren van een laadpaal wettelijk verplicht?

Momenteel is er geen wettelijke verplichting op het keuren van een oplaadpunt. Maar gezien alle risico’s die gepaard gaan met het gebruik en de invloed van de weersomstandigheden, is het sterk aan te raden om na een jaar de oplaadeenheid en de gehele installatie te laten controleren en testen. Zo kunnen bijvoorbeeld losgeraakte onderdelen en contacten op tijd gerepareerd worden.

Is het keuren van een laadpaal voor een verzekering verplicht?

Vanwege de genoemde risico’s wordt door steeds meer verzekeringsmaatschappijen een onafhankelijke keuring van het oplaadpunt verplicht gesteld. Deze keuring vindt plaats op basis van de NEN-normen voordat bijvoorbeeld een brandverzekering kan worden afgesloten. Dit geeft jou als eigenaar en gebruiker een extra gevoel van zekerheid en veiligheid.

Soorten laadpaal testers

Bij merken zoals onder meer Fluke, Beha-Amprobe en Sonel zijn laadpaaltesters te verkrijgen. Met deze testers kun je op een eenvoudige manier toegang krijgen tot de uitgangen van een laadstation. Zo kun je de veiligheid en werking van het station te controleren terwijl de aanwezigheid van een elektrisch aangedreven voertuig wordt gesimuleerd. Deze testers hebben meetsnoeraansluitingen (4mm banaan) L1, L2, L3, N en PE voor het aansluiten van een test- of meetinstrument zoals een installatietester om de veiligheid en de werking te controleren. Dit voor het meten en testen van Impedantie, de isolatieweerstand en om te testen of de aardlekschakelaar wel op het juiste moment afschakelt. Wel zo veilig!

Ook na de installatie is het verstandig om regelmatig onderhoud door een vakman te laten plegen. Zo maak je het meest efficiënt gebruik van je investering in de laadvoorziening.

Ben je geïnteresseerd in een laadpalen tester? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Je laadpaal onderhouden en testen